Wat is EAT?

11 januari 2023

E-A-T, huh? Nee, niet eten. E-A-T is bedacht door Google. Het zijn de drie belangrijkste ingrediënten die je nodig hebt als je wilt dat je website goed scoort in Google's zoekresultaten.

Wat is EAT?

E-A-T (Expertise-Authoritativeness-Trustworthiness) is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Het bepaalt de kwaliteit van een website. Google gebruikt deze term veelvuldig in zijn Search Quality Evaluator Guidelines. Een document die echte mensen, de zogenaamde kwaliteitsbeoordelaars, gebruiken bij het evalueren van websites. De feedback van deze beoordelaars wordt gebruikt om het zoekmachine algoritme van Google te verbeteren.

Het is logisch dat Google kwaliteitsbeoordelaars vraagt om websites te beoordelen op E-A-T, aangezien Google, net als gebruikers, websites hoog in de zoekresultaten wil hebben die over expertise beschikken, autoriteit hebben en te vertrouwen zijn. Door te zorgen voor een website die aantoont dat het een expert, gezaghebbende en betrouwbare bron van informatie is, zal een website een grotere kans hebben om hoog in de zoekresultaten te scoren.

En sinds 15 december 2022 heeft Google nog een extra E toegevoegd: E-E-A-T. ook wel "Double-E-A-T". En deze “E” staat voor Experience. In normaal Nederlands: E-E-A-T: ervaring, expertise, autoriteit en betrouwbaarheid.

De 4 pijlers van E-E-A-T uitgelegd

1. Ervaring

Laten we beginnen met de nieuwste: ervaring (experience). Google vindt het steeds belangrijker dat bezoekers van websites een goede ervaring krijgen. Dit betekend dat de inhoud van je website moet bestaan uit nuttige informatie die ook relevant is. De inhoud moet antwoord geven op de vraag die jouw bezoeker heeft. Dit kan door teksten, maar ook video’s, podcasts of infographics. Zolang het maar origineel is.

2. Expertise

Uit je website moet blijken dat jij een expert (expertise) bent in wat je doet. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je opleidingen en ervaring te vermelden op je “over ons pagina”. Maar ook door klantrecensies te publiceren waarin de kwaliteit van je werk wordt beschreven. Het delen van professionele inzichten, ervaringen en best practices via blogposts of artikelen op je website is verder een goede manier om je expertise te tonen. Het delen van je kennis is namelijk een goede manier om te laten zien dat je een expert bent.

3. Autoriteit

Dan hebben we autoriteit (authoritativeness). Dit betekent dat je laat zien dat jouw bedrijf een toonaangevende speler is in de markt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld prijzen te vermelden die je hebt gewonnen of door klantrecensies te publiceren waarin jouw bedrijf wordt aanbevolen. Als je een gezaghebbende autoriteit bent in je vakgebied, dan zal Google je website hoger waarderen in zoekresultaten.

4. Betrouwbaarheid

En ten slotte hebben we betrouwbaarheid (trustworthiness). Dit betekent dat je een betrouwbare bron van informatie bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een contactpagina te hebben waar bezoekers jou echt kunnen bereiken, door certificeringen en accreditaties te vermelden of door recensies te publiceren. Maar ook het gebruiken van een SSL-certificaat, dit geeft de bezoeker een extra indicatie dat de website veilig is. Als mensen jouw website vertrouwen, dan zal Google je website hoger waarderen in zoekresultaten.

E-E-A-T en SEO

Maar waarom is Google E-E-A-T zo belangrijk voor SEO? Nou, Google wil liever, zoals jij en ik, geen onnauwkeurige of lage kwaliteit inhoud in de zoekresultaten. Dus als je wilt dat jouw website goed scoort, moet je aantonen dat je een expert bent in je vakgebied, een gezaghebbende autoriteit bent een betrouwbare bron van informatie. En tenslotte ook een fijne ervaring kan bieden voor je bezoekers.

Een van de beste manieren om E-E-A-T toe te passen is door waardevolle inhoud te creëren en te delen. Schrijf artikelen of blogposts die echt van waarde zijn voor je doelgroep en zorg dat deze informatie uniek en van hoge kwaliteit is. En vergeet niet om actief te zijn op social media en je inhoud te delen met je volgers.

Ook is het belangrijk om te onthouden dat E-E-A-T niet alleen van toepassing is op de inhoud van de website zelf, maar ook op de externe factoren zoals links van andere websites die naar jouw website verwijzen en de reputatie van jouw bedrijf online. Het verkrijgen van verwijzingen van hoogwaardige en relevante websites is van grotere waarde dan het verkrijgen van veel verwijzingen van lage kwaliteit websites.

E-E-A-T is dus een belangrijk onderdeel van SEO omdat het aantoont dat jouw website een expert, gezaghebbende en betrouwbare bron van informatie is waardoor de ervaring van bezoekers positief zal zijn. Door waardevolle inhoud te creëren en te delen, actief te zijn op social media en door verwijzing en van hoge kwaliteit te verkrijgen, kun je jouw website laten scoren in zoekresultaten.

Houd er rekening mee dat de focus van Google's algoritmen is om zoekresultaten te bieden die van waarde zijn voor de gebruikers. Door te zorgen voor kwalitatief hoogstaande inhoud en een goede gebruikerservaring, zal je website een grotere kans hebben om hoog in de zoekresultaten te scoren.

Aan de slag met E-E-A-T en SEO!

Ik vind het belangrijk om altijd op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en aanbevelingen van Google. Zo kan ik voor jou gerichte en relevante SEO-strategieën toepassen! Op de manier kan ik er altijd voor zorgen dat jouw content up to date kan blijven. Wil je meer weten over SEO E-E-A-T, over mijn werkwijze of aan de slag met mij? Bel of mail gerust om samen te ontdekken wat ik voor jou kan betekenen!

Blogging voor SEO

Een blog kan een krachtige marketing- en leadgeneratietool zijn die ook bijdraagt aan een sterkere aanwezigheid in de zoekmachines. Daarnaast zijn blogberichten ideaal om dieper op een onderwerp in te gaan, iets wat zoekmachines erg waarderen. De teksten hoeven ook niet bol te staan van zoekwoorden, zolang de inhoud maar relevant is voor jouw website. En als je er dan nog een goede link inzet naar een relevante pagina, bijvoorbeeld een productpagina van je website zelf, dan is het helemaal super!

Ik weet uit ervaring dat het schrijven van goede blogberichten een aanslag kan zijn op je toch al kostbare tijd.  Maar ook daar is een oplossing voor: SEO Zuyd kan voor jou blogberichten schrijven die ook nog eens SEO vriendelijk zijn! Wil je hierover meer weten, neem dan gerust contact met mij op!