Bloggen is belangrijk voor SEO

19 mei 2021

Bloggen is een ongelooflijk handig hulpmiddel om meer bezoekers naar je website te genereren! Hier lees je hoe je dat doet, SEO proof natuurlijk!

Bloggen is belangrijk voor SEO

Wellicht ken je waarschijnlijk al veel redenen waarom bloggen belangrijk is voor jouw bedrijf. Je weet dat het jou kan helpen bij het opbouwen van vertrouwen en het vergroten van de geloofwaardigheid. Ook kan het helpen relaties op te bouwen met je klanten en bloggen helpt je met het in contact komen van je doelgroep. Daarnaast kan je je onderscheiden van de massa.

Maar waarom is bloggen belangrijk voor SEO?

Een van de belangrijkste redenen waarom bloggen van belang is, is omdat het je SEO-resultaten kan verbeteren. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) omvat een reeks activiteiten die de inhoud van jouw website optimaliseert om zo de organische of "gratis" verkeer te verbeteren. Hoe beter jij je blogposts optimaliseert voor SEO, hoe hoger je webpagina's worden weergegeven op de resultaten pagina's van zoekmachines. Hierdoor kunnen meer mensen jouw website vinden en jouw bedrijf leren kennen. Bedrijven die bloggen, krijgen doorgaans minstens twee keer zoveel webverkeer als bedrijven die niet bloggen.

Hier leg ik je verder uit waarom het optimaliseren van een blogpost voor SEO tegenwoordig belangrijk is.

Nieuwe inhoud op je website plaatsen

Zoekmachines zijn dol op websites die regelmatig worden bijgewerkt. Dit toont hen aan dat de websites actueel en relevant zijn, in plaats van verouderd. Zoekmachines willen geen irrelevante, verouderde webpagina's voor hun gebruikers vermelden. Ze willen de meest actuele en nieuwe inhoud plaatsen om ervoor te zorgen dat deze zo nuttig mogelijk is.

Helaas zijn er niet veel mogelijkheden om bepaalde pagina’s van jouw website bij te werken. De pagina "over ons" zal bijvoorbeeld niet snel veranderen. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor productpagina's. Het is natuurlijk wel mogelijk om de tekst (content) van je homepagina een paar keer per jaar bij te werken.

Het starten van een blog geeft je de mogelijkheid om continu nieuwe berichten op je site te plaatsen. Je kunt meerdere keren per week of maand een nieuw blogbericht posten als je dat wilt. Hoe meer nieuwe inhoud je plaatst, hoe meer pagina's zoekmachines kunnen indexeren, wat weer betekent dat er meer mogelijkheden zijn om op de eerste plaats op de resultaten pagina's van zoekmachines te komen. Maar 1 keer per maand kan ook al een hoop doen!

Zoekwoorden strategisch gebruiken

Elk blogbericht dat je plaatst, geeft je een nieuwe mogelijkheid om SEO-zoekwoorden in je teksten te gebruiken. Door een zoekwoordenonderzoek uit te voeren vind je de trefwoorden en woordgroepen die potentiële bezoekers waarschijnlijk zouden gebruiken En door die zoekwoorden vervolgens strategisch in je blogberichten te gebruiken kan je de resultaten voor zoekmachineoptimalisatie echt verbeteren.

Om de resultaten in de zoekmachines te verbeteren kan je het beste gebruik maken van long-tail-zoekwoorden. Dit is een combinatie van zoekwoorden die jouw doelgroep waarschijnlijk zal gebruiken tijdens hun zoektocht. Maar vergeet niet om het te veel gebruiken van zoekwoorden, het zogenaamde keyword stuffing, te vermijden.

Het genereren van backlinks

Het loont om relaties op te bouwen met andere websites. Bloggen bied je de kans om links naar andere relevante websites op te nemen. Als tegenprestatie kunnen deze organisaties terugverwijzen naar jouw site, waardoor je nog meer webverkeer kunt genereren dat je anders niet zelf zou kunnen doen. Zorg wel dat de backlinks die je genereert passen bij jouw product of dienst. Als dit niet zo is, kunnen de zoekmachines je daarvoor straffen. Dit omdat de links niet relevant zijn. En dat heeft weer invloed op je ranking in de zoekmachines.

Je positie in de zoekmachines verhogen

Soms is SEO een wedstrijd wie het populairste is. Zoekmachines zullen jouw positie op hun resultaten pagina's verhogen als ze merken dat jouw blogberichten vaak worden gedeeld en dat er vaak op wordt geklikt. De beste manier om deze populariteitswedstrijd te winnen, is door je ertoe te verplichten alleen inhoud van hoge kwaliteit te publiceren die je publiek echt wil lezen. Het kan ook helpen om uw blog te delen en te suggereren dat anderen hetzelfde doen.

Het gebruiken van afbeeldingen

Door afbeeldingen in je blogposts te gebruiken, worden je teksten niet alleen boeiender, maar het biedt zoekmachines ook een extra manier om je te vinden. Als u wilt profiteren van het gebruik van afbeeldingen op jouw blog, moet je ervoor zorgen dat je ze (in de alt-tekst) de juiste naam geeft met de zoekwoorden die je gebruikt.

De zoekresultaten op sociale media verbeteren

Door je blog aan je sociale media-accounts te koppelen, vergroot je de kans om door zoekmachines gevonden te worden wanneer er iemand op zoek is naar jouw product of dienst. Het is daarnaast ook belangrijk dat je het toelaat dat lezers jouw blogbericht kunnen delen! Zo kan je een nog groter publiek bereiken!

Heb je zelf geen tijd of zin om blogberichten te schrijven en besteed je het liever uit? SEO Zuyd doet dit graag voor jou. Neem gerust contact met ons op voor alle mogelijkheden! 

Blogging voor SEO

Een blog kan een krachtige marketing- en leadgeneratietool zijn die ook bijdraagt aan een sterkere aanwezigheid in de zoekmachines. Daarnaast zijn blogberichten ideaal om dieper op een onderwerp in te gaan, iets wat zoekmachines erg waarderen. De teksten hoeven ook niet bol te staan van zoekwoorden, zolang de inhoud maar relevant is voor jouw website. En als je er dan nog een goede link inzet naar een relevante pagina, bijvoorbeeld een productpagina van je website zelf, dan is het helemaal super!

Ik weet uit ervaring dat het schrijven van goede blogberichten een aanslag kan zijn op je toch al kostbare tijd.  Maar ook daar is een oplossing voor: SEO Zuyd kan voor jou blogberichten schrijven die ook nog eens SEO vriendelijk zijn! Wil je hierover meer weten, neem dan gerust contact met mij op!